Historia

Länsi-Uusimaan alaosasto perustettiin 8.1.1998 Espoon Vermossa, paikalla oli tuolloin 52 aktiivista jäsentä. Ensimmäisen johtokunnan puheenjohtajaksi valittiin Jari Salminen, sihteeriksi Tuija Popper ja muina jäseninä olivat Jarmo Taskinen, Harri Peipinen, Holger Palomäki, Raine Holm ja Kari Jokinen. Alaosasto irtautui Helsingin alaosastosta joka oli jäsenmäärältään kasvanut niin suureksi että katsottiin että läntisellä uudellamaalla voisi toimia oma alaosasto. Alaosasto toimi alueellisesti Espoon, Kauniaisen ja Kirkkonummen alueella ja sen jäsenmäärä vanhan aluejaon mukaan oli yli 350. Tuolloin alaosastoon ei liitytty erikseen vaan kuuluttiin pääliiton kautta siihen alaosastoon jonka alueella asuttiin.

Uudelle alaosastolle tarvittiin virallinen logo ja siitä järjestettiin suunnittelukilpailu. Voittajaksi selviytyi logo jossa harrastuksemme kohde saksanpaimenkoira on yhdistettynä elementteihin lähi alueemme kuntien ja kaupunkien vaakunoista.

Jari Salmisen jälkeen puheenjohtajina on toiminut Tuija Popper (1999-2000), Martina Matikainen (2001-kevät 2002), Kari Jokinen (kevät 2002-2009), Janne Saari (2010-2013), Jaana Alén (2014), Roope Rinne (2014) ja Jouni Kekki (2015-2016).

Keväällä 2002 SPL:n alaosastoista tehtiin ry:itä, jolloin niistä tuli itsenäisiä pääliiton alaisuudessa toimivia alaosastoja. Myös aiemmin pääliiton omistuksessa ollut kenttäkalusto ja tarvikkeet siirtyivät virallisesti alaosastoille. Ry:n perustamiskokous pidettiin Masalassa 23.4.2002. Tuolloin äänestettiin myös alaosaston nimestä, joka on nykyinen SPL-Länsi-Uusimaa ry, toinen vaihtoehto olisi ollut SPL-LUU ry. Paikalla ry:tä perustamassa oli 55 aktiivista jäsentä.

Uuden ry:n puheenjohtajaksi valittiin Kari Jokinen ja muiksi jäseniksi Anna-Maija Toivonen, Juha Saarinen, Eva Forsman, Sini Järvi, Raine Holm ja Pentti Lindberg. Ry:n perustamisen jälkeen alaoston jäseneksi piti erikseen liittyä ja virallinen jäsenyys edellytti myös pääliiton jäsenyyttä. Alaosaston jäsenmäärä on ry:n perustamisen jälkeen ollut keskimäärin noin 100 jäsentä.

Kenttänä alaosastolla oli 1998-2001 Espoon Kartanolta vuokrattu pelto Espoon Mankissa. Vuokranantajan päätettyä antaa pelto viljelykäyttöön alkoi kiivas uuden kentän metsästys, josta pääosin vastasi Raine Holm. Uusi kenttäalue saatiin vuokrattua Espoon Kaupungilta Laitmanintieltä heinäkuussa 2001. Monien talkootuntien jälkeen koivikko saatiin raivattua kentäksi joka otettiin käyttöön syksyllä 2002. Kentän kehitys on jatkunut vuosien varrella edelleen ja valot kentälle saatiin syksyllä 2004 Jaatisen Karin aktiivisella avustuksella. Kesällä 2010 kentälle hankittiin lämmitetty toimistokontti toimimaan varastona ja kanttiinin tiloina jo muutamia vuosia palvelleen kanttiinikatoksen rinnalle. Kaudella 2013 toteutettiin pitkään suunniteltu ruohonleikkurin hankinta ja kasvaneesta varastotilan tarpeesta huolehtimaan hankittiin merikontti.

Kanttiini toiminnasta ja muonituksesta ovat pääosin vastanneet Ritu Pyykönen vuoteen 2003 saakka ja Pirjo ja Kari Jaatinen siitä eteenpäin vuoteen 2009 asti. Toimiva kanttiini onkin ollut monien tapahtumien muonittaja ja pitänyt osallistujat virkeinä. Viimeiset vuodet kanttiinitoiminta on ollut suojeluryhmien vastuulla.

Koulutuksia alaosastossa on järjestetty kaikissa pk-lajeissa, joskin painottuen nykyisin rodunomaisen kokeen treeneihin. Viikkokoulutuksien lisäksi olemme saaneet nauttia myös antoisista leireistä ja koulutusviikonlopuista joissa kouluttajina ovat toimineet MM tason ohjaajia ja muita huippuja mm. Mika Rasinen, Mia Skogster, Mika Leskelä, Johanna Nivala, Pekka Kuitunen, Tommi Vanhala, Jarkko Leinonen, Ville Salmia, Ari Koivunen, Tuukka Nikola, Marko Koskensalo, Hannu Liljegren…jne unohtamatta tietenkään alaosaston omia jäseniä jotka ovat leireillä kouluttajina toimineet.

SPL-Länsi-Uusimaan kunniajäseniksi on ansioistaan yhdistyksen hyväksi nimetty seuraavat henkilöt:

NroVuosiNimi
12013Raine Holm
22014Tuula Najah †
32014Ritva Pyykönen